Ilmalämpöpumpun toimintaperiaate lyhyesti
Ilmalämpöpumppu on laite, joka kerää ulkoilmasta lämpöenergiaa, joka siirretään kylmäaineen avulla sisätiloihin. Ulkoyksikkö höyrystää kylmäaineen, joka sitoo tehokkaasti lämpöenergiaa itseensä. Sen jälkeen kylmäaine siirretään sisäyksikköön, jossa kylmäaine nesteytetään. Tässä vaiheessa lämpö luovutetaan kylmäaineesta.
Ilmalämpöpumpun energiatehokkuus perustuu siis siihen, että laite käyttää hyväkseen ulkoilman lämpöä – myös pakkasella. Tämä tarkoittaa sitä, että lämpöpumpun tuottama lämpöenergia on suurempaa kuin sen käyttämä sähköenergia. Korkean hyötysuhteen ansiosta ilmalämpöpumppu on erittäin tehokas ja taloudellinen lämmitysmuoto.
Lämmityksen lisäksi ilmalämpöpumppua voidaan käyttää kodin tehokkaaseen ja edulliseen viilentämiseen kesähelteillä. Viilennyskäytössä ilmalämpöpumpun kierto toimii päinvastoin lämmitykseen verrattuna. Silloin sisäyksikkö kerää lämpöä, jonka ulkoyksikkö luovuttaa ulos.
Ilmalämpöpumpun asennus on tärkeä tehdä huolellisesti, jotta laite toimii mahdollisimman tehokkaasti ja turvallisesti. Asennuksen yhteydessä tulee huomioida esimerkiksi laitteen sijoituspaikka, ilmanvaihto ja sähköliitännät. Ammattitaitoinen asentaja osaa huomioida oikeat asiat ja varmistaa sen, että ilmalämpöpumppu tuo säästöä kotisi lämmityksessä ja helpotusta kuumiin kesäpäiviin.
Talosi nykyinen lämmitysjärjestelmä ja rakennusvuosi vaikuttavat ilmalämpöpumpun säästöpotentiaaliin. Näitä seikkoja on hyvä käydä läpi ennen asennusta asiantuntevan urakoitsijan kanssa.
Harkitsetko ilmalämpöopumpun hankintaa? Pyydä tarjous Sähkövirta Boströmiltä!
Miten ilmalämpöpumpun asennus etenee?
Asiantunteva ilmalämpöpumpun asentaja osaa huomioida oikeat asiat ennen asennusta, jotta varsinainen asennusprosessi on sujuva. Huolellinen suunnittelu takaa onnistuneen lopputuloksen.
Sijainnin valinta
Ilmalämpöpumpun asennuspaikan valinta on erittäin tärkeää, jotta laite toimii tehokkaasti ja turvallisesti. Ulkoyksikön etäisyys naapureista pitää huomioida, sillä ulkoyksikkö voi tuottaa jonkin verran ääntä. Siksi ulkoyksikköä ei kannata välttämättä sijoittaa aivan makuuhuoneiden ikkunoiden viereen.
Sisäyksikön sijoittelussa pitää huomioida erityisesti se, että ilmalämpöpumpun vaikutusalue on mahdollisimman laaja, jotta lämpö leviää tasaisesti ympäri asuntoa. Niinpä mahdollisimman avoin tila, kuten olohuone, on paras vaihtoehto. Nykyiset ilmalämpöpumput ovat erittäin hiljaisia, mutta eivät kuitenkaan äänettömiä, joten sijoittelu kannattaa tehdä harkiten, ammattilaisen ohjeet huomioiden.
Asennuksen vaiheet
Ilmalämpöpumpun asennus on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja tarkkaa toteutusta. Tilaajana voit kuitenkin nauttia onnistuneesta asennuksesta vain vierestä katsomalla, sillä voit tilata aina ilmalämpöpumpun avaimet käteen asennettuna. Silloin voit luonnollisesti hyödyntää asennustyöstä kotitalousvähennyksen.
Sisäyksikön asentaminen
Sisäyksikön asentaminen on tärkeä vaihe ilmalämpöpumpun asennuksessa. Tämä edellyttää, että sisäyksikölle on valittu sopiva paikka, joka on tarpeeksi lähellä ulkoyksikköä ja jossa on riittävästi tilaa ilmavirran kiertämiseen. Tässä vaiheessa on huomioitava myös mahdolliset esteet, kuten korkeat huonekalut, jotka voisivat estää tehokkaan ilmankierron.
Mikäli talossa on tulisija, sisäyksikön paikka sen lähellä voi tehostaa takan lämmityshyötyä.
Sisäyksikön asennus sisältää seuraavat vaiheet
- Asennustelineen kiinnittäminen valmiiksi
- Läpivientien tekeminen seinään sisä- ja ulkoyksikön välille. Tästä viedään kondenssivesiputket sekä kylmäaine- ja sähköjohdot ulos
- Sisäyksikön kiinnittäminen seinään tai kattoon
- Sisäyksikön sähköliitäntöjen tekeminen
- Sisäyksikön putkien ja kaapeleiden liittäminen ulkoyksikköön
- Asennuskouruilla saadaan putket ja johdot piiloon
- Asiakkaan halutessa ilmalämpöpumppu voidaan yhdistää älykotijärjestelmään
Ulkoyksikön asentaminen
Luonnollisesti toinen tärkeä vaihe ilmalämpöpumpun asennuksessa on ulkoyksikön asentaminen. Ulkoyksikön asennus edellyttää, että ulkoyksikölle on valittu sopiva paikka, joka on tarpeeksi lähellä sisäyksikköä. Ulkoyksikkö tuottaa jonkin verran hurinaa, mutta oleellisesti se ei häiritse arkea esimerkiksi terassin lähellä.
Ulkoyksikön asennus sisältää seuraavat vaiheet
- Ulkoyksikön kiinnittäminen seinä- tai maatelineeseen
- Tärinänvaimentimet pienentävät ulkoyksikön aiheuttamaa ääntä
- Ulkoyksikön sähköliitäntöjen tekeminen
- Ulkoyksikön putkien ja kaapeleiden liittäminen sisäyksikköön
- Putket tyhjiöidään eli niistä poistetaan ilma
Järjestelmän käynnistys ja säätö
Kun sisä- ja ulkoyksikkö on asennettu ja kaikki kytkennät ovat valmiina, seuraavana ilmalämpöpumpun asennuksessa on vuorossa järjestelmän käynnistys ja säätö. Järjestelmän käynnistys ja säätö edellyttää, että ilmalämpöpumppu on asennettu asianmukaisesti ja että kaikki liitännät ja säädöt on tehty oikein.
Järjestelmän käynnistys ja säätö sisältää seuraavat vaiheet
- Järjestelmän käynnistäminen
- Lämpötilojen ja ilmavirtojen säätäminen
- Järjestelmän testaaminen ja tarkastaminen
Asennuksen onnistuminen edellyttää, että kaikki vaiheet suoritetaan asianmukaisesti ja huolellisesti. Koko prosessista laaditaan asennuspöytäkirja.
Tärkeä osa koko asennusprosessia on myös onnistunut käyttökoulutus. Markkinoiden paraskaan ilmalämpöpumppu ei toimi tehokkaasti, jos sitä käytetään väärin. Kyseessä on kuitenkin helppokäyttöinen laite, joka toimii hyvin pitkälti automaattisesti. Asukkaan on silti hyvä hallita perussäädöt ja niissä osaava asentaja voi olla avuksi. Samalla voidaan käydä läpi myös asukkaan vastuulla olevat säännölliset huoltotyöt.
Ylläpito ja huolto
Säännöllinen huolto
Ilmalämpöpumpun säännöllinen huolto varmistaa laitteen tehokkaan toiminnan koko sen elinkaaren ajan. Asukas voi itse pitää huolta karkeasuodattimien puhdistuksesta imurin avulla ja ulkoyksikön puhtaanapidosta. Jos ilmalämpöpumppu on aktiivisessa käytössä, karkeasuodatin kannattaa puhdistaa ainakin kerran kuukaudessa.
Lisäksi ilmalämpöpumppu kannattaa testata hyvissä ajoin ennen lämmitys- ja viilennyskauden alkamista.
Vianmääritys ja ongelmanratkaisu
Jos ilmalämpöpumppu ei toimi oikein, on tärkeää selvittää ongelman syy mahdollisimman pian. Yleisimpiä ongelmia ovat ilmalämpöpumpun vuotaminen, huono ilmavirta, epätavalliset äänet tai virheilmoitukset. Jos ilmalämpöpumppu ei toimi oikein, sen käyttäjän tulisi ensin tarkistaa, että ilmalämpöpumpun virta on kytketty päälle ja että sen asetukset ovat oikein.
Jos ongelma jatkuu, käyttäjä voi yrittää ratkaista sen itse tarkistamalla ilmansuodattimet, puhdistamalla höyrystimen tai haihduttimen tai tarkistamalla ilmavirran. Jos ongelma ei ratkea, ammattilaisen apu voi olla tarpeen. Näissä tapauksissa on hyvä kääntyä osaavan ammattilaisen puoleen. Usein laitteen asentanut urakoitsija osaa auttaa parhaiten mahdollisissa ongelmissa.
Me tarjoamme asiakkaillemme huoltopalvelut nopeasti ja autamme kaikissa ongelmatilanteissa.
Energiatehokkuus ja säästöt
Ilmalämpöpumpun asennus on yksi parhaista tavoista parantaa asunnon energiatehokkuutta ja säästää rahaa lämmityskuluissa. Ilmalämpöpumppu toimii erittäin tehokkaasti ja käyttää vain vähän energiaa verrattuna perinteisiin lämmitysjärjestelmiin.
Ilmalämpöpumpun asennus auttaa myös vähentämään hiilidioksidipäästöjä, sillä se käyttää uusiutuvaa energiaa lämmittämiseen. Ilmalämpöpumppu on erityisen hyödyllinen alueilla, joilla on lämpimät kesät ja kylmät talvet, sillä se toimii energiatehokkaasti sekä lämmitys- että jäähdytysjärjestelmänä.
On tärkeää valita oikea ilmalämpöpumppu, sillä eri mallit sopivat erilaisiin tiloihin ja käyttötarkoituksiin. Suomessa asennetaan nimenomaan pohjoiseen ilmastoon sopivia ilmalämpöpumppuja. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa saatetaan käyttää ilmalämpöpumppuja, joista lämmitysominaisuus voi puuttua kokonaan.
Asiantunteva asentaja osaa auttaa valitsemaan sopivan ilmalämpöpumpun ja asentaa sen ammattitaidolla. Me Sähkövirta Boströmillä autamme juuri sen ilmalämpöpumpun valinnassa, joka on paras valinta sinun kotiisi.
Ilmalämpöpumpun asennus – Usein kysytyt kysymykset
Kuinka kauan ilmalämpöpumpun asennus kestää?
Asennusprosessi kestää yleensä noin 4-6 tuntia, mutta se voi vaihdella riippuen asennuspaikasta ja asennusurakan laajuudesta.
Tarvitaanko ilmalämpöpumpun asennukseen erityistä koulutusta?
Kyllä, ilmalämpöpumpun asennus vaatii erityistä koulutusta ja taitoa. Asennuksen suorittamiseen tarvitaan ammattitaitoinen ja koulutettu asentaja.
Voiko ilmalämpöpumpun asentaa itse?
Ilmalämpöpumpun asennus on ammattitaitoa vaativa työ, joten sen asentaminen itse ei ole suositeltavaa. Ammattilaisen käyttäminen varmistaa asennuksen turvallisuuden ja laadun.
Minkälaisia lupia tarvitaan ilmalämpöpumpun asennukseen?
Ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii luvan taloyhtiöltä.
Voiko ilmalämpöpumpun asentaa kaikkiin rakennuksiin?
Ilmalämpöpumpun asentaminen on mahdollista useimpiin rakennuksiin, mutta asennuspaikan sopivuus on aina tarkistettava asiantuntijan toimesta.
Miten ilmalämpöpumpun asennus vaikuttaa energiakustannuksiin?
Ilmalämpöpumpun asentaminen voi alentaa lämmityskustannuksia jopa 50%.
Mikä on ilmalämpöpumpun asennuksen keskimääräinen hinta?
Ilmalämpöpumpun asennuksen hinta vaihtelee useiden tekijöiden mukaan, kuten ilmalämpöpumpun merkki, malli, koko ja asennuspaikka. Keskimääräinen hinta Suomessa on noin 2500 euroa sisältäen asennuksen
Mitkä seikat tulee ottaa huomioon ilmalämpöpumpun ulkoyksikön sijoituksessa?
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön sijoituspaikka on tärkeä tekijä sen toiminnan kannalta. Ulkoyksikön tulee sijoittaa naapurikiinteistö huomioiden. Se tulee sijoittaa niin, että sen ääni ei häiritse naapureita tai oman talon asukkaita.